New York

“In New York (ayy, ah-ha) (uh, yeah).

Concrete jungle (yeah) where dreams are made of.

There’s nothin’ you can’t do (yeah) (okay).

Now you’re in New York (ah-ha, ah-ha, ah-ha) (uh, yeah)”

(Alicia Keys)

Ko se končno uspeš “pofočkati” še v Združenih državah Amerike. Kot prvo destinacijo za obisk te države sem si izbrala metropolitansko mesto na vzhodni obali ob Atlantskem oceanu. New York. Kljub ne preveč posrečenemu vremenu (deževalo je 3 od 5 dni) sva si s sestro uspeli ogledati večji del glavnih znamenitosti. Planiranje sva bolj kot ne prilagajali vremenu, vseeno pa sva se imeli super. Predvsem zaradi družbe in vseh (pre)nasmejanih ur.

Kaj si torej ogledati in kako planirati? Moj nasvet je, da si kupite metro kartico za 1 teden. Stane 34€ in če si želite prihraniti na tisoče korakov, je to najbolj elegantna rešitev. Sama po navadi vse prepešačim, tokrat pa sem bila vesela, da sem si prihranila marsikateri kilometer. Top stvari, ki si jih morate ogledati v NYC:

1| Razgled z enega izmed nebotičnikov

To se mi zdi da je res must, kljub precej visoki ceni ogleda. Izbirate lahko med Empire State Building (ESB), Top of The Rock (Rockefeller), Edge NYC, Summit One Vanderbilt in verjetno še kateri. Sama sem obiskala dva in sicer The Rock in Empire. Ker sem imela New York City Pass je bil možen dvakratni vstop na Empire in sicer v istem dnevu podnevi in ponoči. Moje mnenje: razgled mi je bil lepši iz The Rock, od koder se res lepo vidi Central Park in Empire State Building. Je pa večje doživetje notranjost ESB, kjer je res interaktivno prikazano, kako so 100 let nazaj postavljali takrat najvišjo stolpnico v NYC. Meni je bil obisk obeh super, sploh nočni pogleda na mesto tisočerih luči je bil spektakularen. Če bi želela prihraniti in obiskati samo eno, bi se odločila za The Rock. Šla bi uro pred sonči zahodom in nato počakala, da se znoči ter tako razgled na mesto doživela podnevi in ponoči.

2| Central Park

Največji park in hkrati zelena površina, ki se razteza na območju New Yorka. Park je res ogromen in skoraj da mesto zase. Če je lepo vreme si lahko kupite hrano za sabo, se namestite nekje udobno na travniku in sredi 8 milijonskega mesta polnega stolpnic uživate v naravi. Zanimivo je tudi opazovati, koliko ljudi teče, se sprehaja, se druži, imajo piknik na travi, … Res lušten predel mesta.

3| Brooklyn in Brooklyn Bridge

Verjetno ali pa kar zagotovo je to eden izmed bolj ikoničnih mostov v New Yorku. Povezuje Manhattan z Brooklynom in njegova dolžina je skoraj 2 kilometra. Priporočam, da se z metrojem zapeljete najprej do Brooklyna, si tam ogledate predel Dumbo, se sprehodita pod mostom, v Brooklynu poiščete vse možne grafite in tudi kaj dobrega pojeste, saj je predel znan po restavracijah, ki niso tako zelo drage, ponujajo pa najrazličnejše stvari. Prav tako je s te strani lep razgled na visoke stolpnice na Manhattanu in v daljavi se vidi kip svobode. Ko si uspete vse pogledati pa le pogumno na sprehod čez most na drugo stran. Res nor razgled in občutek.

4| Broadway in gledališče ter mjuzikl

Ena boljših stvari celotnega New Yorka. To je res nor spektakel, ki se ti zasidra in ti ostane v spominu za vedno. Še bolj si prisoten in priseben, saj ne smeš ničesar fotkati in snemati. Karte sicer stanejo celo premoženje, vendar je vredno. Res enkratna izkušnja. Midve sva se odločili za ogled Aladdina in cene kart se začnejo pri 85 dolarjih. Pa do nekje 300 dolarjev? Ali še več. Izbrali sva neko srednjo varianto, tako da sva odšteli 130 dolarjev. Ni ravno poceni, vendar vam lahko povem, da sva naslednji dan šli pogledat še do teatra Wicked, če bi bila mogoče kakšna vstopnica prosta za zvečer po malo nižji ceni. Res – dodelana kostumografija, izgled igralcev, plesne točke in pevski nastop, kulise… V nulo vse! Priporočam.

5| Ladjica

Razgled na mesto iz ladjice je nekaj posebnega in res priporočam, da si vzamete čas tudi za to in vkomponirate v vaš plan. Variant za ogled z ladjico je več: lahko se zapeljete s Staten Island Ferry, ki je dejansko brezplačen ali pa se odločite za kakšno drugo in se morda izkrcate še na Ellis Island in si ogledate kip svobode. Midve sva koristili ladjico, ki je bila vključena v City Pass in se tako peljala po kanalu Hudson river okoli West and East River. Od tu se je najlepše videl Kip svobode ter Brooklyn in Manhattan bridge.

6| 5th Avenue

Peta avenija je ena izmed bolj znanih shopping ulic. Je res zelo dolga – tako kot vse avenije v New Yorku. Sistem ulic je res najbolj logičen in preprost – dolge ulice so avenije, nato pa prečno čez potekajo ulice oziroma street. Res se je lahko znajti. Da se vrnem nazaj – na Peti aveniji boste našli od zelo dragih znamk do nam znanih, ki ponujajo ulično modo kot so Zara, H&m, … Morda zanimiva je Apple trgovina, ki je nekaj posebnega in pa Victoria’s secret, ki je pri nam ni in ponuja malo posebno žensko spodnje perilo. Na tej aveniji ne boste najdli outletov in trgovin s strašanskimi popusti. Je pa zanimiv sam utrip ulice, ki je tisti klasično newyorški iz filmov.

7| Hrana

Ja, hrana. Moram reči, da nisva nekaj dobro jedli v New Yorku. Ne vem, ali sva imeli z izbiro hrane podobno smolo kot z vremenom, ali pa v Sloveniji res tako dobro in raznoliko jemo. Vsekakor bi od tipičnih stvari priporočala, da poskusite bagel. Lahko za zajtrk ali pa kosilo oziroma malico. Prodajalne so praktično po celem mestu. Izbereš si kruh, nato pa notri namaz oziroma nadev. Midve sva poskusili z lososom in to je bil hkrati eden izmed cenejših obrokov. Poskusili sva tudi tipičen ameriški zajtrk z jajci in ameriškimi palačinkami. Pa hot dog in presto na ulici, ki res ni dober. Dobro kavo sva kar morali iskati, vendar sva našli par specialty coffee kavarnic in tudi na najboljši čokoladni cookie sva šli. Da bi mi prav ostala v spominu kakšna res dobra hrana – žal ne. Tudi najbolj ugodno ni, se pa res najdejo lokali, ki so kot iz kakšnega filma. Luštno.

Če ste malo bolj v teh ameriških serijah, boste verjetno iskali še kakšne lokacije iz nanizank Sex v mestu, Gossip girl, Friends in podobno. Našli jih boste kar precej z lahkoto, čeprav upam, da se vseeno zavedate, da je veliko scen umetno pripravljenih za snemanje filma.

Žal Times Square ne bom napisala in dodala na ta seznam. Okej, pač ga vidiš in greš dalje. Res še do danes ne razume celotnega hajpa okoli Tajms Skwera. Gneča, kup svetlečih panojev z reklamami, kaos, avtomobili, hot dog stojnice na 5 metrov… Am, mene res ni prepričal.

Mislim, da je to res tistih ključnih sedem stvari, ki so nujni, ko se enkrat znajdete v NYC. Koliko naju je prišlo celotno potovanje in še ostale podrobnosti ter priporočila pa na označenih linkih :).

Leave a comment