Najlepše plaže na Lefkasu in naše dogodivščine

  • Porto Katsiki: plaža Porto Katsiki je kar precej oddaljena od česarkoli, saj v bližini ni večjih mest ali hotelski resortov. Parking je potrebno plačati tako za avte kot motorje, ne glede na to, koliko časa ostaneš. Priporočam kakšne čevlje za v vodo. Kamni znajo biti precej zoprni za podplate. Nas so kar bolele noge, saj smo bili bosi. Sicer so lepo zaobljeni, vendar vseeno povzročajo bolečino. Voda je kristalno čista in lepa. Ena lepših plaž, kar sem jih videla. No, seveda pa imamo eno prigodo z dopusta. Na plaži ni veliko sence in ker nismo želeli, da nas zažge sonce, smo se odpravili no konec plaže, kjer je bila senca in začuda nikogar. Pogovarjali smo se, da očitno vsi želijo biti opečeni (sonce je bilo res pasje) in super, da smo mi lahko v senci. Po dobrih 15 minutah pa smo začeli bežati. Kar naenkrat so se nad nami s kamnite stene začeli valiti kamni in kasneje že manjše skale. Vsi smo s pokritimi glavami in vso prtljago tekli stran. Kaj natanko se je zgodilo? Slabo leto preden smo dopustovali, je otok prizadel potres (november 2015). In te posledice potresa so se občutile še takrat in sicer s padanjem kamnov in skal vsepovsod.
  • Egremni: Ravno zaradi omenjenega potresa je bil dostop do Egremni onemogočen. Cesta je bila porušena in v tem času je niso uspeli urediti. Pravijo, da je Egremni ena izmed najlepših plaž v Evropi, ki pa jo je potres kar dodobra opustošil. Mi smo bili na njej kakšno uro, ko smo se ustavili z ladjo. Torej, z ladjo je dostop mogoč, za moj okus pa ne presega toliko ostalih plaž, ki so na Lefkasu.
  • Kathisma: Kathisma je ena cela norišnica. Dobesedno :). Plaža je lepa, peščena, vendar je na njej veliko lokalov, glasba je precej na glas, skoraj povsod so ležalniki in senčniki. Odvisno seveda, kaj želiš. Mi smo se na njo odpravili parkrat zaradi več razlogov:
    • Parking za motor je bil brezplačen.
    • Najeli smo senčnik in ležalnik, da nas ni opeklo, saj na večini plaž ni sence. Tako smo lahko cel dan uživali na eni in isti plaži.
    • Včasih nam je zapasala glasba in malo žuranja. Če ti ni všeč in se ti zdi preglasno, se lahko odstraniš na mirnejši konec plaže, saj je plaža “neskončna”.
    • Všeč nam je bila ponudba hrane in pijače.
    • Najboljše doživetje: Skok v tandemu s padalom oz. paragliding. Za 40€ te zapeljejo na vrh hriba nad Kathismo od koder skupaj z izkušenim inštruktorjem poletiš nad omenjeno plažo. Pač noro res!
  • Milos: Milos je ena izmed tistih plaž, do katere moraš hoditi. In biti malo “opremljen”. Misli, da smo do plaže hodili ene 20 minut, malo čez šavje in grmičke, malo pos stopnicah navzdol. Na plaži ni ničesar, tudi sence ne :), zato priporočam vsaj kakšen liter vode s sabo. Pa mogoče kakšen prigrizek, saj je potrebno priti še nazaj. Mi smo bili zelo veseli za vso zalogo hrane in pijače, ki smo jo imeli s sabo. Smo pa na tej plaži tudi loparčkali in se žogali, saj je pesek tako droben, da si lahko bos in uživaš v športanju na plaži.
  • Pefkoulia: Pefkoulia je tudi zelo lepa plaža, z modro vodo in brezplačnim parkingom. Mi smo se na njej ustavili samo 1x, saj nas je pot vedno peljala naprej do Kathisme in drugih plaž.
  • Avali: Plaža Avali se nahaja zelo blizu plaže Megali Petra, ki je tudi krasna a za moj okus preveč natrpana. Avali pa je malo skrita in na njej je res simpatičen miren lokalček, kjer se lahko odpočiješ in res sprostiš. Voda pa tako krasna modra in skoraj nikjer nikogar. Pravi mali skriti zakladek na otočku.

Na otoku Lefkas (Lefkada) je še nešteto drugi lepih plaž in razgledov, ki te res ne pustijo ravnodušnega. Naštela sem samo moje najljubše, ki so se mi še po tolikih letih res ostale v spominu in upam, da se nekoč spet vrnem.

One Comment Add yours

Leave a comment